Radka Prokopová - TOP CEO ženy Česka v roce 2023, Absolutní vítězka a vítězka kategorie Průmysl a výroba. Spoluvlastní a vede skupinu Alca group, představuje své podnikání, při němž si zakládá i na udržitelnosti a vysokém podílu zastoupení žen.

Co je náplní vaší práce? A co vás na ní nejvíce baví?

Hlavní náplní mé práce je řízení skupiny firem, které spadají pod ALCA group, a to zejména v oblasti obchodu, financí a marketingu. Je to taková komplexní a různorodá práce plná čísel. Spolu s manželem potom děláme strategická rozhodnutí na úrovni zavádění nových výrobků a výrobkových skupin, zásadních investic do výroby a analýz akvizičních příležitostí pro celou skupinu. Nejvíc mě baví, když vidím, že jsme se rozhodli správně a že se firma posouvá vpřed.

”Jsme ryze česká výrobní firma, která se orientuje na sanitární techniku. Naše výrobky často nejsou na první pohled vidět, ale jsou velmi důležité pro běžné fungování každé domácnosti, ale i firem, nemocnic a podobně. Jedná se například o WC moduly, splachovací tlačítka, sifony a další vodoinstalační materiál”
Radka Prokopová, výkonná ředitelka společnosti Alca

Jak byste představila vaši společnost?

Jsme ryze česká výrobní firma, která se orientuje na sanitární techniku. Naše výrobky často nejsou na první pohled vidět, ale jsou velmi důležité pro běžné fungování každé domácnosti, ale i firem, nemocnic apod. Jedná se například o WC moduly, splachovací tlačítka, sifony a další vodoinstalační materiál. Všechny komponenty si vyrábíme a následně montujeme sami. Naší snahou je soběstačnost jak ve výrobě, tak i v dodávkách energie. Víme, že udržitelnost není prázdné heslo a děláme vše pro to, abychom naše přesvědčení naplňovali. V rámci výroby recyklujeme plasty, využíváme odpadové teplo i solární energii. Myslím, že stojí za to zmínit i na české poměry vysoký podíl zastoupení žen ve vedoucích pozicích, který je u nás 31,5 %. V rámci celé firmy je to dokonce 47,5 %. Můžu bez nadsázky říct, že dlouhodobě držíme krok s vývojem společnosti.

Můžete nám popsat své nejbližší pracovní plány?

Plánů máme samozřejmě spoustu, jak dlouhodobých, tak krátkodobých. Teď na podzim nás například čeká expozice na Designbloku nebo Alcadays, což je velká akce, kam každoročně zveme partnery z celé Evropy. Letos bude s překvapením, ale to si zatím nechám pro sebe.
Co bylo určující pro vaši kariéru?

Manžel měl v 90. letech malou prodejnu s instalatérskými potřebami a dlouho přemýšlel, jak se z prodejce stát výrobcem. Tehdejší obchodně-politická situace takovým myšlenkám nahrávala. Společně jsme tedy tento nápad přetavili ve skutečnost. Ale jakkoli to zní poeticky, opak je pravdou. Řekla bych tedy, že určující byla pro mě především trpělivost, preciznost a houževnatost. Bez těchto vlastností bychom se určitě tak daleko nedostali.

Máte nějaké motto, kterým se řídíte ve svém pracovním životě?

Jsem perfekcionistka a mám ráda věci dotažené do konce, takže moje motto by mohlo znít asi takto: Pokud to můžeš udělat dobře, udělej to nejlépe.