Břeclav, 27. března 2023 – Alcadrain, společnost, která je součástí skupiny Alca Group, oslavila čtvrtstoletí své existence a zároveň dokončila a zkolaudovala moderní expediční halu E. Ta propojuje výrobu s logistikou přímo v areálu firmy na Lanžhotské ulici. Výstavba v mnoha ohledech unikátní haly, jejíž provoz je postaven na moderních technologiích, vyšla na 400 milionů korun.

Alcadrain založili manželé Radka Prokopová a František Fabičovic pod původním názvem Alcaplast v Břeclavi v roce 1998. „Začínali jsme se čtyřmi zaměstnanci lisovat armatury v podstatě v garáži. Dařilo se nám, protože jsme vyráběli daleko levněji a kvalitněji než konkurence. Dnes roční tržby Alcy dosahují třech miliard korun a zaměstnáváme bezmála tisícovku lidí,” shrnul František Fabičovic, spolumajitel Alca Group. Součástí skupiny je nyní největší středoevropský producent sanitární techniky Alcadrain, výrobce potrubních systémů FV Plast a výrobce modulárních systémů Alcafix. Produkty Alca se vyvážejí do více než 70 zemí světa.

Alca od počátku podnikala dle principů udržitelnosti. Usiluje o čistou výrobu, při níž vzniká jen minimální množství odpadu, v ideálním případě pak žádný. Produkty jsou vyrobeny ze 100% recyklovatelných materiálů a ve výrobě se daří znovu využít až 90 procent odpadu. Ten, který společnost nedokáže recyklovat, třídí a nechává ekologicky zpracovat specializovanými firmami. Skupina se též zasazuje o efektivní nakládání s energiemi. Na střechách všech výrobních hal plánuje umístit fotovoltaické elektrárny.

Každoročně společnost investuje značné sumy do svého rozvoje a moderních technologií. Důkazem toho je i nová hala E. „ Jsme hrdí, že jsme zprovoznili objekt, který díky moderním technologiím nejen ulehčí práci našim zaměstnancům, ale je zároveň i důkazem technologické vyspělosti firmy. Z expediční haly budou distribuovány všechny naše výrobky do celé Evropy,“ konstatovala Radka Prokopová, spolumajitelka Alca Group. Rozloha haly dosahuje 16,7 tisíce metrů čtverečních, což odpovídá například velikosti dvou a půl fotbalových hřišť. Stavbu realizovala firma PORR a.s., které se podařilo moderní objekt postavit v rekordně krátké době, a to během osmi měsíců.

Nový sklad pojme až 17,5 tisíce palet se zbožím a je čtyřikrát větší než současný expediční sklad. Díky důmyslnému protipožárnímu systému, který je napojen na obří nádrž s vodou o objemu 926 tisíc litrů, není hala rozdělena žádnými příčkami. Přesto má tři odlišné sekce, a to sklad polotovarů, sklad hotových výrobků a dále část, která je určena k samotnému vyskladnění zboží. Téměř celou střechu haly pokryje fotovoltaická elektrárna o výkonu 1 megawatt. V kombinaci se solárními panely na střechách ostatních hal tak za slunečného počasí celý výrobní areál vůbec poprvé vygeneruje více energie, než spotřebuje.

Moderní objekt výrazně zefektivní provoz společnosti

„Zatímco většina naší výroby probíhá v areálu na Lanžhotské ulici, expediční sklad sídlil až dosud o pár set metrů dál v areálu na Bratislavské ulici, což přinášelo řadu komplikaci. Naučili jsme se s tím sice žít, ale bylo to nepraktické. Část zboží jsme totiž museli zbytečně převážet, čímž jsme plýtvali čas. To se nyní změní,“ upozornil vedoucí logistiky Alcadrain Kamil Dvořáček.

V nové hale jsou použity tzv. spádové regály. Do nich se palety z jedné strany naskládají, z druhé pak vlastní váhou sjíždějí po válečkové dráze do míst, odkud se odebírají a přesunují přímo do aut. Tento systém podstatně usnadní práci 23 skladníkům, kteří budou v nové expediční hale pracovat. Nebudou totiž muset jezdit pro každou paletu zvlášť, vše bude na jednom místě. Tím se navíc urychlí i samotná nakládka, což je vzhledem k objemu přepravovaného zboží zásadní.

Ze skladů společnosti Alcadrain se každý měsíc vyexpeduje v průměru 1 800 palet a přes 2 100 menších balíků se zbožím. V nových podmínkách stihne celou nakládku objednávky i jeden člověk za méně než 40 minut. Provoz haly E je založen na moderních technologiích. Nová hala se například vytápí pomocí zabudovaného energokanálu pod zemí odpadním teplem ze sousední výrobní haly C.

Součástí haly je také třípatrová administrativní budova. Spodní dvě patra jsou určena pro kanceláře, ve třetím patře jsou prostorné šatny. „Do nového objektu se přesunuje nejen zboží, ale i lidé. Technické oddělení, výroba i fakturace tak budou na jednom místě,“ dodal Ondřej Slanina, technický ředitel Alcadrain. V administrativní budově je i místnost určená pro řidiče kamionů. Nové zázemí jim nabídne nadstandardní vybavení, jako je kuchyňka, sprchy s teplou vodou nebo připojení k internetu.

Novou halu E, ale i další prostory, bude moci navštívit také široká veřejnost, a to během dne otevřených dveří, který Alca pořádá 20. května. „Všichni se budou moci na vlastní oči přesvědčit, že výroba u nás probíhá v moderních prostorách s pomocí vyspělých technologií, a to včetně robotů,” uvedla akci Radka Prokopová.

Hala E v číslech:

Zastavěná plocha: 16 700 metrů čtverečních
Plocha skladu: 16 156 metrů čtverečních
Kapacita skladu: 17 500 palet
Výška haly: 12 metrů
Plocha administrativní budovy: 1 626 metrů čtverečních

Skupina Alca Group vznikla v roce 2020, aby sdružila několik výrobních firem a nabídla tak zákazníkům ucelený sortiment sanitární techniky a potrubních systémů.

Součástí skupiny je česká rodinná firma Alcadrain s 25letou tradicí, kterou založili manželé Radka Prokopová a František Fabičovic pod původním názvem Alcaplast v Břeclavi. V roce 2021 začlenili do skupiny ještě FV Plast, největšího českého výrobce potrubních systémů, a Alcafix, výrobce modulárních systémů.

Produkty Alca se vyvážejí do více než 70 zemí světa. Za rychlou a úspěšnou expanzí skupiny stojí kvalitní zpracování a prémiový design výrobků, za což získala řadu prestižních ocenění jako je Red Dot Award, iF Design Award nebo Design Plus. Alca investuje každoročně miliony korun do ESG aktivit. Její produkty jsou ze 100% recyklovatelných materiálů a ve výrobě se daří znovu využít až 90 % odpadu.

Majitelé Alca Group vlastní také Vinařství Obelisk, jehož vína získala řadu prestižních ocenění, a Oboru Obelisk o rozloze 570 hektarů, díky které se podařilo v lokalitě navrátit do půdy vodu.